Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki błąd popełniłam ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

#include <allegro.h>

int main()

{

allegro_init();

install_keyboard();

set_color_depth( 32 );

set_gfx_mode( GFX_AUTODETECT_FULLSCREEN, 800, 600, 0, 0 );

clear_to_color( screen, makecol( 128, 128, 128 ) );

BITMAP * ludek = NULL;

ludek = load_bmp( "des.bmp", default_palette );

if( !ludek )

{

set_gfx_mode( GFX_TEXT, 0, 0, 0, 0 );

allegro_message( "nie mogę załadować obrazka Ludek !" );

allegro_exit();

return 0;

}

masked_blit( ludek, screen, 0, 0, 1, 1, ludek->w, ludek->h );

textout_ex( screen, font, "0 zamknij", 40, 42, makecol( 0, 255,0 ), - 1 );

int li=readkey();

switch(li)

{

case'0':return 0;

}

readkey();

destroy_bitmap( ludek );

allegro_exit();

return 0;

}

END_OF_MAIN();

Opublikowano

MałaAmy, zanim się tu wszyscy pobudzą, daj edit'a swojego pierwszego posta i napisz o co ci chodzi..tytuł tematu

"C++ jaki błąd popelniłam" i w treści sam kod.

Może napisałabyś, z czym masz problem? Wywala błąd podczas kompilacji? Jeśli tak to jaki itp..

C++ - uczę się... :(

Opublikowano

JEZU CZEMU, CZEMU ZNOWU, KRUWA, DZIEWCZYNO, SKOMPILUJ TO, I DAJ LOGI Z KOMPILACJI, MOZE SAMA ZNAJDZIESZ ODPOWIEDZ NA SWOJE PYTANIE PRZYPADKIEM I WRZUC TO W CODE A NIE TAKI PLAINTEXT ;_________;

chłopce panuj nad emocjami polecam zaparz melisy napij się i wyjdz na dwór a nie siedzisz 24h na kompie i taki specjalista myślisz ze pomagasz tym? raczej tylko spamujesz swoją głupotą i panuj nad swoją agresją bo kto używa capslocka widać atak schizofrenii ma 

i potem nie zal się ze chodzisz w okularach bo oślepłeś od komputera // no chyba ze już chodzisz

Pewnie na dworze nie masz przyjaciół więc pozostał ci tylko komputer // rozumiem 

Matka ci chodzi po zakupy bo boisz się wyjść z domu ? albo po prostu jesteś uzależniony tylko proszę nie bij nikogo krzesłem jak ci coś nie wyjdzie 

i proszę pisz bardziej wyraźnie bo jąkasz się jak jakiś żul pod kiosku 

Opublikowano

Hmmm, Fenikss ma racje. Ktoś kto pisze Capsem, na prawdę ma ADHD - Przepraszam taka jest prawda/ Fenikss po prostu napisał co o nim sądzi i tyle.

Opublikowano

#include <allegro.h>

int main()

{

allegro_init();

install_keyboard();

set_color_depth(16);

set_gfx_mode(GFX_AUTODETECT,640,480,0,0);

clear_to_color(screen, makecol(128,128,128));

BITMAP *bufor = NULL;

BITMAP *ludek = NULL;

bufor = create_bitmap(640,480);

if (!bufor)

{

set_gfx_mode(GFX_TEXT,0,0,0,0);

allegro_message("Nie mogę utworzyć bufora !");

allegro_exit();

return 0;

}

ludek = load_bmp("ludek.bmp",default_palette);

if (!ludek)

{

set_gfx_mode(GFX_TEXT,0,0,0,0);

allegro_message("nie mogę załadować obrazka Ludek !");

allegro_exit();

return 0;

}

int ludek_x = 100, ludek_y = 100;

while( !key[KEY_ESC])

{

if( key[KEY_LEFT]) ludek_x--;

if( key[KEY_RIGHT]) ludek_x++;

if( key[KEY_UP]) ludek_y--;

if( key[KEY_DOWN]) ludek_y++;

clear_to_color(bufor, makecol(150,150,150));

//rest(10);

masked_blit( ludek, bufor, 0,0, ludek_x, ludek_y, ludek->w, ludek->h);

blit( bufor, screen, 0,0,0,0, 640,480);

}

destroy_bitmap(ludek);

destroy_bitmap(bufor);

allegro_exit();

return 0;

}

END_OF_MAIN();

Opublikowano

Hmmm, Fenikss ma racje. Ktoś kto pisze Capsem, na prawdę ma ADHD - Przepraszam taka jest prawda/ Fenikss po prostu napisał co o nim sądzi i tyle.

@matri nie ma czegos takiego jak ADHD, to tylko wymysl zeby sprzedawac 'leki' i zbijac hajs na takich lemingach

chłopce panuj nad emocjami polecam zaparz melisy napij się i wyjdz na dwór a nie siedzisz 24h na kompie i taki specjalista myślisz ze pomagasz tym? raczej tylko spamujesz swoją głupotą i panuj nad swoją agresją bo kto używa capslocka widać atak schizofrenii ma 

i potem nie zal się ze chodzisz w okularach bo oślepłeś od komputera // no chyba ze już chodzisz

Pewnie na dworze nie masz przyjaciół więc pozostał ci tylko komputer // rozumiem 

Matka ci chodzi po zakupy bo boisz się wyjść z domu ? albo po prostu jesteś uzależniony tylko proszę nie bij nikogo krzesłem jak ci coś nie wyjdzie 

i proszę pisz bardziej wyraźnie bo jąkasz się jak jakiś żul pod kiosku 

@Fenikss czo tam ci nie pasuje webdeveloperze, polaczkowy bul dupy bo co? jak to czytalem to nie wiedzialem czy ty starales sie byc smieszny, czy chciales mi pocisnac, czy tylko pochwalic sie swoim avatarem 'C++' czy hobby z webdevelopingiem metina, nie wiem, nie wnikam XDDD

@MałaAmy

specjalnie dla ciebie i dlatego ze @REPREDATOR wkleil kod w code pobralem allegro najnowsze, i skompilowalem w C::B i co? i dziala, powiedz o co ci chodzilo piszac ten temat

ps, nie uzywaj polskich znakow w kodzie bo sa krzaczkin w tym msgboxie ze nie mozna zaladowac ludka :|

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...